dødfunden

Jeg troede næsten ikke tror mine egne øjne, da jeg så, at Gretelise Holm havde udgivet en ny krimi; Dødfunden. Jeg har læst alle hendes krimier og har gennem tiden sendt en stille bøn om nye drab fra Holms hånd.

At læse Gretelise Holm er som at vende hjem til noget trygt og godt. Hendes ord er som nødvendig ilt. Hun er dansk litteraturs ypperste dirigent, der tydelig slår takterne an og får bragt orden i kaos.

Jeg læste derfor Dødfunden som det første denne weekend – og den er akkurat lige så god som Gretelise Holms øvrige krimier.

Holm kan simpelthen noget med ord, personbeskrivelser og indre dialog, som ingen andre kan. Selve plottet er relativt simpelt, men bæres genialt oppe af de mange skæve eksistenser, der tilsammen udgør handlingen i Holms krimi.

Handlingen kort fortalt

Antropolog og samfundsforsker Ellinor Green på 62 år findes død i sit hjem. Umiddelbart skal der en obduktion til for at fastslå dødsårsagen, for Ellinor havde bekymringer nok til at begå selvmord.

Men hvad gik hende på?

En datter, der var så besat af at leve sundt, at hun slog hånden af sin mor for at servere en honningmad på hvidt brød for sine børnebørn.

En alkoholiseret og fraskilt søn, der tjente penge på at poste pro nazi-inlæg på de sociale medier. Ofte gik han i clinch med sin mor bag falske profiler. Og sluttelig en mand, der havde byttet ægteskabets glæder ud med utallige affærer, men som stadig spillede den lykkelige ægtemand overfor venner og naboer.

Derudover havde hendes gamle studiekammerat og chef lige fyret hende fra den arbejdsplads, som hun loyalt havde investeret et langt liv i.

Blev det hele for meget for Ellinor – eller blev hun myrdet? Og hvad skulle motivet være?

Gretelise Holm tager os med på en spændende rejse, hvor de mange farverige personer får lov til at forklare sig. Måske vil et par af forklaringerne overraske dig så meget, at du endda får lyst til at trække på smilebåndet.

Bogen får 6 ud af 6 stjerner