Enhver læser har et favoritsted, hvor de elsker at sidde med en god bog. At læse er en intim og meget personligt ting, synes jeg. Nogen elsker at forsvinde ned i sofaens bløde puder, andre til et lyst hjørne – mens nogen foretrækker at være omgivet af mennesker på en café.

Forleden kom jeg til at tale med en ven om, hvordan man egentlig forbereder sig på at læse en god bog. Det føles jo ofte lige så livsbekræftende, som at bruge tid sammen med en rigtig god ven. Det er næsten lidt rituelt, den måde man ‘indretter’ sig på under læsningen.

Jeg er én af de læsere, der elsker at drikke noget varmt og ligge behageligt. Da jeg hovedsageligt læser krimier og thrillers, nytter det ikke noget, at jeg planter mig med ryggen til lejlighedens store, åbne køkkenallerum – hvis nu morderen bryder ind.

Jeg ligger faktisk på sengen i børneværelset, hvor der er lyst, trygt og godt.

Hvis gulvet knager, farer jeg sammen og bliver lidt halvflov, når det går op for mig, hvor skræmt jeg faktisk blev. Af overbevisende ord i en biblioteksbog.

En god kop te og sundere snacks

Jeg elsker en god kop te med mælk og citron – og mener selv, at jeg alene af dén grund ville begå mig uden problemer i England. Kaffe er mere en morgen- og aftenbegivenhed for mig.

Der skal også snacks til. Personligt foretrækker jeg noget med figner, dadler, mørk chokokade, kokos og nødder. Der skal energi til, for hjernen er nemlig på arbejde, da læsning kræver stor koncentration og seje evner som abstraktion og fantasi.

Forskere har for længst opdaget, at læsning kan forandre vores empati. De områder i hjernen, der bruges til at læse og til at forstå handlingerne lavet af bestemte personer i bøgerne, er de samme, der anvendes til at forstå andre mennesker.