iknowwhoyouare

Den tidligere BBC-journalist, Alice Feeney, har skrevet endnu en neglebidende og kompliceret krimi i: I know who you are. Hun står også bag bestselleren ‘Sometimes I lie’, der lige nu indspilles som tv-serie med Sarah Michelle Gellar i hovedrollen.

Jeg elsker, når jeg simpelthen ikke kan gætte, hvem gerningsmanden er. Og jeg må tilstå, at jeg på ingen måde kunne regne I Know Who You Are ud.

Jeg elsker utilregnelige fortællere

Domestic Noir-bølgen har lært mig at sætte pris på de lidt skæve og utilregnelige fortællere. Det samme gør sig gældende her, for Feeney spinder et par veltilrettelagte krøller hen over hovedpersonen Aimee Sinclairs skrøbelige psyke, da hun lader os vide, at hun før har været belastet af en hullet hukommelse.

Aimee har endelig fået sit gennembrud som filmstjerne. Hun er i midten af 30’erne, smuk, tjener godt og er gift med journalisten Ben. Udadtil er der ikke en finger at sætte på hendes liv. Mén … der skal jo være ugler i mosen så fortællingen fænger, ik?

En dag, da Aimee kommer hjem, er Ben forsvundet. Han har efterladt sig en flot buket blomster med et kort, der siger: “Undskyld”. For hvad aner Aimee ikke. Kort efter finder hun ud af at deres fælles bankkonto er ryddet af en kvinde, der ligner Aimee på en prik.

Huller i hukommelsen

Ben meldes savnet og politiet krydsforhører Aimee. Hun ved, at hun ikke har gjort Ben noget eller tømt kontoen – eller har hun? De havde godt nok et stor skænderi kort inden Bens forsvinden, fordi han nægtede at få et barn med hende. Men det er vel ikke nok til ligefrem at dræbe ham, vel?

I politiets søgelys begynder Aimee mere og mere at stille spørgsmålstegn ved sin hukommelse. Kan hun stole på sin egen dømmekraft? Dét er her, vi finder ud af, at Aimee kun var 5 år, da hun blev bortført fra sin familie i Irland.

I thought you could walk me to town , so I could show you the red shoes I wanted for my birthday again. I’ll be six next week.

Psykisk terror, tæsk og misbrug

Maggie O´Neil og John er de afstumpede mennesker, der snupper lille Ciara fra hendes bror og far – i håb om på den måde, at kunne dække over deres datters mystiske død. Ciara bliver derfor til Aimee … med alt hvad det indebærer.

Det lyder klichefyldt, men I know who you are ER er voldsomt nervepirrende og umulig at lægge væk. Som læser må man bare finde ud af, hvem der har orkestreret det sindssyge mareridt, som Aimee Sinclair er trådt fuldkommen uforberedt ind i.

Og tro mig, plottet er umuligt at regne ud. Jeg må tilslutte mig den boganmelder, der på forsidecoveret har beskrevet Alice Feeneys manuskript som ‘clever’.

Har du fået lyst til at låne og læse bogen på biblioteket, er den skrevet i et behageligt og nemt læst engelsk. Heldigvis.

Du kan læse mere om Alice Feeney på hendes website: https://www.alicefeeney.com