melander

REKLAME: Jakob Melanders serie om politiassistent Lars Winkler er et helt nyt bekendtskab for mig. Der er allerede udkommet 6 bøger i serien, så jeg tøvede lidt, inden jeg kastede mig ud i at læse den 7. i rækken: Ind i den hvide nat. Heldigvis kom jeg ikke til at fortryde mit valg.

Tværtimod.

Bogen kan sagtens fungere som en stand alone-oplevelse og forudsætter ikke, at du har læst de foregående. Hvilket er en stor styrke, da jeg af og til oplever, at jeg er kørt træt i at læse om indforståede privatliv, personer og retsmedicinske beviser med konstante referencer til de forgående bøger

Det undgår Jakob Melander fuldstændig i sin 7. bog, hvilket er lidt af en kunst.

Der en en fin dynamik i fortællingen, der skifter mellem Lars og Nanna – begge personer vakte en klangbund i mig. Deres liv mindede mig om vasen, der har været en tur på gulvet. Man limer febrilsk og ber’ til, at den bliver som ny. Men glasurens glatte ydre er brudt af ar og grimme kanter, der stikker ud og rager op.

Hvor andre forfattere sender lidelse hen over deres heltes ansigter for at give en markedsføringsmæssig kant, var jeg aldrig i tvivl om, at Jakob Melander har hentet dele af karaktererne i sig selv. Styrken må simpelthen være derinde et sted, måske bare knap så voldsom.

Plottet ganske kort:

Lars Winkler og Sanne forsøger krampagtigt at give deres forhold førstehjælp med en hyggelig tur til Gilleleje, hvor de finder et dødt dyr på stranden. Det er en ko med et mistænkeligt stort hul i maven – og da teknikerne får den undersøgt, viser det sig, at koen har været brugt til smugling af et LSD-lignende stof.

På Nørrebro er politiassistent Nanna Christoffersen i gang med at anholde to klatretyve. Da ingen kigger, stjæler hun en lille statue fra bunken af tyvekoster. Måske er det lidt en søgt handling fra forfatterens side, for snart er Nanna jagtet vildt af både PET og kriminelle bagmænd, der forlanger statuen tilbage.

Men Nanna er i pengemangel på grund af sønnen, Martins, kommende bryllup og spillegæld til Dværgen, og har andre planer. Desperat søger hun hjælp hos eks-kæresten Malene og indleder forhandlinger med de kyniske forbrydere.

To meget komplicerede liv

Undervejs i handlingen serverer Jakob Melander os for en masse musikalske referencer. Han har også valgt at sende June, der er Nannas kæreste, på besøg hjemme hos forældrene i Ramstein. Da jeg kun hører Huey Lewis, Radio Nova og podcasts fik jeg ikke så meget ud af de små ‘hints’, men de forstyrrede heller ikke handlingen.

Til gengæld elskede jeg, at hans forlag havde fået en lillebitte plads i starten af bogen, hvor han nævner People’s Group-bygningen. Det gjorde mig også glad at læse ord som: ‘Klattet’ og ‘adstadigt’. Fine ord, som får mig til at opfatte Melander som dirigenten, der ved hjælp af partitur, sætninger og gestik leder os igennem den sproglig opførelse af to meget komplicerede liv, der begge danser faretruende tæt på afgrunden.

Bogen får 5 ud af 6 stjerner.

Interesseret i at læse to bøger, der begge fik 6 stjerner? Så læs om Rikke Dahls ‘Som Om Vi Aldrig Rigtigt Fandtes’ og Alex North’s ‘The whisper Manher.

Bogen er tilsendt som et gratis anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press.

Besøg Jakob Melanders website
Besøg People’s Press’ website