kvinden i mørket

REKLAME: Forfatter Charlie Donlea er den første forfatter, der har givet mig mareridt med bogen ‘Kvinden i mørket’. Han kan simpelthen noget med spændingskurver, et hastigt tempo og en næsten biografisk læseoplevelse.

I Kvinden i Mørket gør Donlea brug af flere tidsperioder og flere fortællere. Nogle gange kan mange forskellige synspunkter give en forvirrende og rodet historie. Det er altså ikke tilfældet her.

Fællesnævneren for alle karaktererne er, at de ikke passede ind i de stereotyper, der gennem de sidste mange år har hærget krimigenren. Lidt ligesom i Jakob Melanders ‘Ind i Den Hvide Nat’ er der noget modigt over Charlie Donleas valg af misfits som hovedpersoner, fordi de alle balancerer på kanten af normalspektret og samfundets snerrende spændetrøje.

Hovedpersonen Rory Moore fik mig til at tænke i retning af Lisbeth Salander med sin ekstreme intelligens og sociale akavethed. En detektivnørd med hang til porcelænsdukker og stærke øl.

Donlea er ikke bange for at berøre emner som psykiske ubalancer og autisme og lade os mærke en snert af, hvordan patienter blev mødt med samfundets mistro og stigmatisering for kun 40 år siden.

Tiden hopper og danser – det er nødvendigt

Plottet skruer tiden tilbage til 1979, 1981 – og 2019. Vi oplever handlingen gennem morderen, gennem dem der jager ham, dem der frygter ham – og dem, der er presset til at hjælpe ham.

Morderen blev i folkemunde døbt Tyven, da han i 1979 blev anholdt for mordet på sin hustru, Angela. Han fik en dom på 40 år og står ved bogens begyndelse foran sin løsladelse.

Rory Moore, der både er kriminaltekniker og advokat, er nødsaget til at håndtere Tyvens sag, da han var hendes afdøde fars klient. Sagerne skal afsluttes, inden Rory kan lukke hans advokatpraksis og gøre boet op.

Gennem håndteringen af Tyvens sag, stykker Rory den hemmelighed sammen, som hendes far har forsøgt at sløre fuldstændigt for offentligheden gennem de sidste 40 år.

Jeg hepper på en hel serie med Rory Moore. Hun er en dybt fascinerende hovedperson i samspillet med sin ikke-kæreste Lane.

Kvinden i Mørket fortjener 5 ud af 6 stjerner. Den er indbegrebet af en god krimi, der ikke kan lægges væk.

Bogen er givet som et gratis anmeldereksemplar fra Forlaget Jentas.