mordetpåenhavfrue

Mordet på en Havfrue. Et verdenskendt eventyr. Men hvad har dannet inspiration til det? De spekulationer har fået forfattertrioen A.J. Kazinski* og Thomas Rydahl til at skrive en vild spændingsroman, der tegner et sympatisk og anderledes billede af hele verdens storyteller.

I Mordet på en Havfrue er H.C. Andersen netop vendt hjem fra et ophold i Italien og kæmper for at vinde det bedre borgerskabs respekt. Hans fortællinger rammer ikke ind i tidens forlystelsessyge – og da en venlig sjæl foreslår ham at skrive for børn, sættes der en fed streg under forfatterens fallit.

H.C. Andersens dagbøger er en vigtig kilde til hans liv og færden; de beskriver hvor han har været på forskellige tidspunkter og de indeholder optegnelser over de begivenheder, der fandt sted i hverdagen.

Dog holdt Andersen helt op med at føre dagbog i godt halvandet år efter den svære hjemkomst fra Italien. Bogens handling udspiller sig i den periode.

Glædespigens sidste kunde

Andersen er nedbrudt og ulykkelig – men stadig fiks på fingrene – han opsøger en af byens glædespiger for at afbillede hendes yndighed i et papirklip. Kort efter findes hun død i Københavns Kanal. Myrdet og skamferet. Og det værste er, at hendes søster ved, at HCA var hendes sidste kunde.

Det lykkes ham heldigvis at vinde hendes tillid og venskab. Sammen indleder de en febrilsk jagt på den længselsfulde morder, der har en aparte agenda, som trækker tråde helt ind i Kongehuset. Politiet har givet Hans Christian tre dage til at løse mysteriet, inden de henretter ham for mordet.

Kongens Købehavn er et beskidt og bestialsk sted i 1834. Alt andet end den mondæne metropol vi kender i dag.

Romantikken kendetegner tidsperioden, men livet er barskt. Dødelige sygdomme, fattigdom, slavelignende forhold, henrettelser og seksuelle overgreb er dagligdag – og bogen giver desuden et godt indblik i tidens forskelle på fattig og rig.

Inspirationen bag H.C. Andersens eventyr

Mordet på en Havfrue foregår fra 13. september til 31. december 1834 og bogen hækler på en ret fin måde et kludetæppe af historier, som senere bliver til H. C. Andersens mange berømte eventyr.

Efter at have læst bogen på to dage er jeg sulten efter at vide, hvad der skete H. C. Andersen i resten af perioden? Jeg krydser fingre for, at forfattertrioen måske har en 2’er på tegnebrættet.

*A.J. Kazinski er et pseudonym for forfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

Bogen får 6 ud af 6 stjerner og er en oplagt julegaveidé til spændingsglade læsere.