Ritualet

Få minutter inde i mini tv-serien ‘Ritualet’ befinder vi os højt oppe i Alperne, hvor et afklædt lig af en mand er blevet fundet.

Han ligger placeret, så hans hoved ligger ind over den tyske grænse og hans ben på den østriske. Han knæler i ‘barnet’ – en yogaposition, mens han holder en hestehale i sine hænder.

Det er en thrillerserie, der får dig til at ville se det hele. Lige nu. Så ha’ masser af snacks og drinks parat, for du kommer ikke op af sofaen, når du først har trykket ‘play’.

Serien ligger ikke skjul på, at den har hentet inspiration fra den dansk-svenske tv-hitserie ‘Broen’. De to lande skal altså i samme stil forsøge at få et samarbejde til at fungere på tværs af grænserne. Det er den kvindelige, tyske efterforsker, Ellie Stocker, der sammen med østriske Gedeon Winter skal forsøge at opklare ritualmordet.

Forhutlet og ret så ligeglad

Gedeon overlader gerne sagen til Ellie, da han slås med et eskalerende alkohol- og stofmisbrug ovenpå en karrieremæssig skandalesag. Ellie giver dog ikke op – og bliver ved med at involvere sin forhutlede kollega, der til sidst engagerer sig. Sammen finder de hurtigt ud af, at offeret var en brutal bulgarsk menneskesmugler. Samtidig modtager en journalist på et stort dagblad en memorystick med et budskab om, at ‘den røde årstid er på vej’.

Nu kastes Ellie og Gedeon ud i en efterforskning, der involverer mørke ritualer, en sektleder, symboler og ravne – og ikke mindst sagnet om Cernunnos og Krampus. To uhyggelige, hornede og mytologiske monstre.

Dommer over rigtigt og forkert

Som ‘Ritualet’ skrider frem efterlader morderen sig flere og flere ofre. Det står hurtigt klart, at han er ude på at straffe dem, der falder udenfor hans syn på rigtigt og forkert. Politiet allierer sig med en kontroversiel leder af en natursekt, som de mener gerningsmanden ser op til. Gennem hans blog får de skabt kontakt med morderen. Men de aner slet ikke hvilket teknisk it-geni, de er oppe imod og ender med at gøre ondt værre, da det lykkes ham at installere spyware på deres it- og mobiludstyr.

Den er vanedannende og filmflot

Fra første afsnit var jeg grebet. Af handlingen og af filmfotografernes markante visuelle udtryk, der på genial vis skaber en ulmende, trykkende atmosfære af, at noget foruroligende og uigenkaldeligt er lige ved at ske.

Der er hele tiden noget på spil. Et kapløb mod tiden. Serien får et ekstra lag af dramatik ovenpå, da Ellie indleder et forhold til sin gifte chef og Gedeon afbryder samarbejdet med den bande, som han har skaffet beviser af vejen for.

Serien er tysk. Jeg synes allerede godt om Netflix-serien ‘Dark’ på Netflix og glemte at de talte tysk. Det gjorde jeg også hér og jeg tog mig selv i at sidde og ønske, at Sky Productions snart får lavet en 2’er.

Det er simpelthen den bedste serie, jeg har set i meget lang tid.

Ritualet kan ses på DR TV og er i 4 afsnit. Se den hér (udløber 1/2 2020)