søstermin

Der er virkelig fart over feltet i Helle Vincentz nye krimi ‘Søster Min’. Bogen er 2. del i serien om antropologen Sofie Munk.

Vi møder Sofie, da hun starter nyt job som efterforsker hos CJ Consult og får til opgave at opspore den medarbejder i medicinalvarevirksomheden, NomoDep, der har sendt ulovlige dokumenter til Lægemiddelstyrelsen i håb om, at fremme godkendelsesprocessen af en ny antidepressiv pille til kvinder.

Hvem er det, der ønsker at fuske med procedurer, testpersoner og forskningsresultater bare for at få medikamentet godkendt? Alt det bider Sofie Munk sig fast i – og erfarer ret hurtigt, at problematikken kun er et lag i en dyster lagkage af løgne, fortielser og håb om at tjene stort på sårbare sjæle.

Sælsomt selvmord i elitens rækker

Hos Lægemiddelstyrelsen bliver en betroet medarbejder, Hanne Laursen, pludseligt fundet død. Hun har begået selvmord. Umiddelbart tydede intet på, at Hanne var suicidal. Det var hende, der varetog dialogen med NomoDep om at få den nye antidepressive pille, AceOne, godkendt til brug hos de praktiserende læger.

Efter Hannes død udpeges kollegaen Rasmus Lange til at sikre den videre godkendelsesproces. Men det går hurtigt op for ham, at noget er helt forkert og han får brug for Sofie Munks hjælp.

Da de kulegraver sagen, går det op for dem, at flere er døde eller har forsøgt selvmord, mens de testede pillen på egen krop.

Der er vitterligt linet op til all night bingereading. Nåh ja, så gør det jo heller ikke noget at Sofie er både klog og cool – og at Rasmus ligner en model i sin tætsiddende kashmirsweater.

Bingeværdig bog

‘Søster Min’ landede på et tørt sted, da jeg i mine seneste anmeldelser har savnet spænding og et fascinerende plot. Noget der for en gangs skyld ikke var orkestreret så forudsigeligt og ligetil.

Og jeg skal lige love for, at bogen her udfyldte det tomrum! Helle Vincentz kan sit kram.

Jeg læste bogen på 24 timer og nu er jeg træt af, at den er slut. De bedste bøger er dem, hvor man ville ønske, at forfatteren kunne fast forwards i sin skriveprocess. Eller havde skrevet 10 på forhånd, så vores konstante bogstavssult (hey – nyt ord!) kunne stilles.

Hvis du savner en bog med samme binge-agtige handling, kan Rikke Dahls ‘Som om vi aldrig rigtig fandtes’ virkelig anbefales. Du kan læse min anmeldelse hér. Bogen er i mine øjne den absolut bedste udgivelse i 2019.