the chain

The Chain er her! Hvert år har sine pageturnere, som får de fleste krimifans til at slå hænderne sammen i ren begejstring. For et par år siden var det Noah Hawleys Before the Fall, Gillian Flynns Gone Girl og inden da; Stig Larssons Millenium-serie.

Bogens forfatter, Adrian McKinty, er irsk og bedst kendt for sin serie om kriminalassistent Sean Duffy. Med The Chain har han lavet sin første afstikker til thriller-genren – og det må han gerne blive ved med!

Hvis du skal læse en engelsk bog i starten af 2020, bør det være The Chain.

Få dit barn tilbage ved at bortføre et nyt

Bogens plot centrere sig om ét enkelt spørgsmål: “Hvor langt ville du være villig til at gå, for at redde dit barns liv? De fleste forældre ville svare: “Jeg ville gøre alt!”. Men er det nu også sandheden? Ved vi overhovedet, om vi har det, der skal til? Det spørgsmål bearbejder McKinty i sin roman.

Det er lige præcis, samme selvfølgelige holdning, som hovedpersonen Rachel O’Neill har, indtil hun modtager et opkald fra en kidnapper, der oplyser, at hendes datter, Kylie, er bortført. Hvis hun skal have hende tilbage i live, skal hun betale en løsesum (25.000 dollars i bitcoins) og bortføre et nyt barn. Noget for noget.

Dermed bliver hun selv en del af en kæde af gerningsmænd, der forbryder sig mod børn.

Når barnet er bortført og løsesummen betalt, slippes Kylie fri. Hendes kidnappere får deres eget barn tilbage – og alt er godt. Men hvis nogen fucker med leddene i kæden op, dør barnet.

En kompleks blanding af urokkelig viljestyrke og ekstrem sårbarhed

Lyder det nemt? Nej, ikke spor. At være offer og bøddel på samme tid virker fuldstændigt ulogisk og følelsesmæssigt forfærdenligt. Som handlingen skrider frem i denne nervepirrende roman, tvinges man automatisk til at reflektere over, hvor langt man selv ville gå; ville man kunne skyde efter politiet eller et barn? Eller ville man være parat til at ofre sig selv i kampens hede? Det behøver ikke være logisk eller give mening. Dét man gør for kærligheden giver nemlig sjældent mening, når det kommer til forbrydelser.

Er valget af Rachel tilfældigt?

Hvorfor er det lige præcis den kræftramte, filosofiprofessor Rachel, som ‘kæden’ udser sig? Hun er ikke alene en kompleks blanding af urokkelig viljestyrke og ekstrem sårbarhed, hun er også parat til at ofre ALT for at få Kylie tilbage. Hun lyver for at låne penge, for sin eksmand og hun kidnapper et barn – og låser det inde i sin kælder. Hun viser en ny ekstrem barsk side af sig selv.

Valget af Rachel viser sig at være nøje planlagt. Du finder ud af hvorfor, når du læser bogen.

Det er hos bogens tredje person, Pete, at Rachel henter hjælp. Han er hendes amoralske eks-svoger, der har en fortid i den amerikanske flåde og som nu er blevet meget glad for heroin. Han formår imidlertid at se bort fra sine egne dæmoner, så snart det handler om hans niece.

The Chain handler ikke kun om en kidnapning. Den handler om at nå dertil, hvor man satser alt, fordi man ikke har mere at miste – og hvor alting til sidst gør så ondt, at ikke engang en sejr, kan gøre noget af det gjorte godt igen.

Creepy, forstyrrende og helt unik

Bogen er virkelig god underholdning på den unikke, creepy og særligt forstyrrende facon, der kryber ind under huden og bliver der i dagevis. Derfor under det mig heller ikke, at Paramount Pictures allerede har sikret sig retten til at filmatisere Adrian McKinty eksistentielle thriller om moral og hævn.

Bogen får 5 ud af 6 stjerner. Den har det hele og overgås kun af de 2 øvrige engelsksprogede thrillere: The Whisper Man og Imaginary Friend, der begge fik 6 stjerner.

Du kan læse mere om irske Adrian McKinty på hans website her.