shrink next door

Podcasten The Shrink Next Door handler om, hvordan vi kan bo tæt og hilse på hinanden i årevis uden at ane, hvem naboen i virkeligheden er.

I 2010 købte erhvervsjournalist og forfatter Joe Nocera et sommerhus i det eftertragtede The Hamptons sammen med sin hustru. Der gik ikke længe, inden de blev inviteret til fest hos deres nabo Dr. Isaac Herschkopf (Ike). En kendt psykolog med klinik på Manhattan. Invitationen blev personligt overbragt af Marty, der var altmuligmand inde hos Ike.

Til festen gik det op for Nocera, hvor kendt Ike tilsyneladende var. Der hang billeder af ham i selskab med en lang række kendisser flere steder i huset. Ike insisterede da også på, at Marty fotograferede ham og Nocera sammen.

Intet var, som det så ud

Der var bare lige dét ved det, at Marty i virkeligheden ikke var husets altmuligmand, men dets ejer. Han var også indehaver af en anerkendt tekstilvirksomhed på Manhattan, som han havde arvet efter sin far.

Marty havde mødt Ike 30 år tidligere, da han søgte hjælp hos en psykolog og valgte Ikes praksis.

Gennem terapien fik Ike på en eller anden måde bildt den yderst sårbare Marty ind, at alle var ude på at udnytte ham – og trådte ind som hans beskytter. Langsomt overtog han Martys firma, hus og formue – og reducerede ham til en altmuligmand.

Det tog Marty 30 år at bryde fri af Isaac Herschkopfs magt. Terapien havde kostet ham hans firma, formue og relationerne til hans nærmeste familie.

The Shrink Next Door var den allerførste podcast, jeg lyttede til. Udover at være lækkert produceret, kan man ikke andet end lytte med gennem afsnittene for at finde årsagen til, hvordan Ike kunne lykkes med at styre Martys liv gennem 3 årtier.

Det er Wondery og Bloomberg, der har produceret podcasten og du finder den lige hér.

Wondery står blandt andet bag podcasten Dirty John, som Netflix har forvandlet til en serie. Du kan se en liste over deres podcasts her.