diaries

Ikke siden Christian Mørks De Ti Herskere fra 2006, er jeg stødt på så fin en nygotisk fortælling, som Elly Griffiths’ The Stranger Diaries er.

Hovedpersonen, Claire Cassidy, underviser i gotisk litteratur og hvirvles ind i opklaringen af mordet på sin veninde og kollega, da politiet finder en note på liget. Noten indeholder et dystert citat fra bogen The Stranger af forfatteren, R. M. Holland, som Claire baserer meget af sin undervisning på – og iøvrigt også skriver en biografi om.

Clare forfærdes over at se hendes liv på pludselig kollisionskurs med handlingen i Hollands værker – og for at gøre ondt værre, foregår undervisningen i en dunkel og kringekroget ejendom, der oprindeligt tilhørte der karismatiske forfatter. Alle hans ting står urørt på loftet og sagnet fortæller, at han måske spillede en rolle i sin hustrus død.

Well, hello Clarice

Efter at være blevet afhørt af politiet gennemtjekker Claire sine dagbøger for at genkalde sig nogle fakta og finder beskeden: “Hallo Clare. You don’t know me”. Ude af sig selv går det op for hende, at morderen må være én i hendes omgangskreds – men hvem!? Noten fik mig til at tænke på den berømte scene, hvor FBI-agent Clarice Starling afhører Hannibal Lecter.

Tre stærke kvinder fortæller dig historien

Det er Claire, Claires datter, Georgia, og Harbinder – den kriminalassistent, der efterforsker mordet, som fortæller os historien, der også berører deres hemmeligheder og personlige habitus. Hver kvinde har sin unikke stemme og historien ses fra flere vinkler og snurrer os til tider så grundigt rundt, så vi på ny kan forsøge at lægge et nyt puslespil for at udregne, hvem morderen kan være.

I det hele taget er dette en bog, hvor vi præsenteres for en langt større grad af psykologiske iagttagelser end tekniske beviser. Det var nyt, anderledes og forfriskende.

The Stranger Diaries er en kompleks historie med adskillige lag mesterligt orkestreret af dygtige Elly Griffiths. Den har hele paletten: Den trykkende stemning, den gotiske atmosfære med uhyggelige referencer til The Stranger, mord, intriger – og ikke mindst vores tre stærke fortællere.

Ruth Galloways modsætning og dog …

Jeg har læst Griffiths serie om arkæologen Ruth Galloway med stor glæde. Derfor havde jeg også store forventninger til denne stand alone-thriller og dén hovedperson, som Griffiths har udviklet til os.

Jeg faldt omgående for Claire Casssidy, der tilsyneladende er lidt mere tjekket end Ruth Galloway. I hvert fald på det ydre plan. På det indre har de dog mange fælles træk, såsom at begge alenemødre har en professionelt fascination for de afdøde.

Jeg har længe ønsket at læse en krimi, der tog udgangspunkt i litteraturens verden. Derfor slugte jeg også bogen hen over tre aftener og nætter.

The Stranger Diaries er en finurligt forfriskende og stærkt vanedanende! Den får 5 ud af 6 stjerner.