the turn of the key

The Turn Of The Key er årets absolut uhyggeligste og mest nervepirrende krimi. Nu er du advaret.

Rowan Caine falder over et jobopslag i det skotske højland, hvor en familie leder efter en live-in babysitter til deres fire børn. Fast besluttet på at score jobbet sender hun en ansøgning afsted til familien.

Til jobsamtalen møder Rowan børnene og falder godt i spænd med deres mor Sandra. Omgivelserne på familiens mansion, Heatherbrae House, er som taget ud af et boligmagasin og lønnen er tårnhøj.

Forældreparret er arkitekter og har udstyret deres hjem med alverdens appstyret IT samt kameraer i alle rum. Rowan falder pladask for hele pakken og udsigten til at bo i det lækre hus og til at inkassere den høje løn.

Et hjerteskærende brev

Da bogen starter, er Rowan i færd med at skrive til en advokat, som hun håber vil hjælpe hende. Hun sidder i fængsel tiltalt for mord. Men hvordan kunne det gå så galt?

Det er i brevet, at Rowan betror ham alt det, der ledte op til hendes fængsling. Om hvordan huset, de ansatte, børnene, teknologien, omgivelserne – det hele vendte sig mod hende i et sammensurium af paranoia og det paranormale.

Rowan fastholder sin uskyld og indrømmer alle de fejl, hun har begået. Måske pyntede hun lidt på CV’et og lånte to referencer for at få sit drømmejob. Hun er ingen morder, – men hvem er det så?

Uhyggeligt overbevisende og bizar

The turn of the key er hverken voldelig eller vammel. Det er en historie, der får dig til at sidde anspændt og vende side efter side i håb om at finde ud af, hvad Rowan oplevede i huset. Hvem kan hun stole på, hvem taler sandt og er det fortid eller nutid, der prøver at drive hende ud over kanten i et bizart forsøg?

Som læser faldt jeg pladask for Rowan. Hun prøver at gøre tingene så godt som muligt – og møder de alt andet end nemme børn på en rummelig facon, til trods for, at hun står fuldkommen alene med ansvaret for tre børn og to hunde, mens forældreparret er taget på forretningsrejse – og har efterladt hende isoleret på deres sagnomspundne landejendom og omgivet af en giftig have.

Det var egentlig først, da Ruth Ware udgav bogen ‘Mrs. Westaway er død’, at jeg for alvor blev fan. ‘I en mørk, mørk skov’ var ikke overbevisende nok og det var ‘Kvinden i kahyt nr 10’ heller aldrig.

Men nu skal jeg love for, at Ware har ramt plet. Hos mig i hvert fald.

The Turn Of The Key er årets uhyggeligste udgivelse, hvis du spørger mig. Skynd dig at få den læst!

Bogen får som den eneste krimi her på sitet (so far) 6 ud af 6 stjerner.