underoverfladen

Hvor blev jeg glad, da Claus Lohmans ‘Under overfladen’ viste sig at lægge ud med et dybt dyk i åbent vand og med en lækker detaljeringsgrad i alt fra tegn til udstyr. Det var lige før jeg kunne dufte den våde neopren i min stue.

‘Under overfladen’ er første bog i serien om den amerikanske virolog Martin Henderson, der arbejder med at udvikle vacciner. Han sættes under et gevaldigt tidspres, da to dykkere, efter et vragdyk ud for Costa Rica, pludseligt bliver syge – og dør en ækel død.

Det viser sig, at Den Spanske Syge har ligget i dvale i en luftlomme i vraget og er blev aktiveret af de to dykkeres besøg.

Det bliver Martins opgave at producere en vaccine for at undgå, at virusen breder sig til hele New York og resten af verden. For dødstallet stiger konstant.

Støtte fra en uventet kant

I kampen for at få den smitsomme sygdom under kontrol, får Martin hjælp fra den arkæologistuderende freelancejournalist Emma Fitzgerald. Gennem sine artikler i New York Times maner hun til besindighed blandt byens skræmte indbyggere.

Uden at afsløre for meget, kommer vi i bogen blandt andet ud for et mislykket kidnapningsforsøg, en mordbrand og en mystisk mand med en sixpence. Men også en masse rivalisering blandt de to kvindelige efterforskere, hvoraf Martins kæreste er den ene.

Udover at det er let at afkode Claus Lohmans fascination ved dykning. Er han også meget dygtig til at beskrive og forenkle den kompakte viden om virologi. Det gør han på en ligeværdig måde uden at tale ned. Hvilket i sig selv er lidt af en balancegang at kunne mestre så fint.

Jeg kunne ikke gætte det

Hvem skurken var, kom bag på mig. Sådan helt og aldeles. Jeg indrømmer det gerne og tilskriver det Lohmans gennemtænkte komposition og orkestrering. At de velovervejede brødkrummer, han drysser ud til os undervejs, pludseligt peger i helt andre retninger.

Som læser findes der ikke noget bedre, end at skulle tænke i forskellige muligheder. Og jeg kan levende forestille mig, hvordan han må have moret sig over at kunne drille sine læsere så overlegent.

Bogen var min Claus Lohman-debut. Og jeg kan kun spørge mig selv hvordan, jeg ikke har opdaget ham før? Her er en forfatter, der vitterlig har styr på sin formidable research, sit sprog, personaer og komposition af handling.

Jeg glæder mig helt vildt til at læse mere om Martin og Emma og finde ud af, hvor deres makkerskab sender dem hen.

Stor anbefaling herfra!